Startmoment Boekenambassadeurs

Op dinsdag 6 maart ging ik naar de bibliotheek. Voordat ik verder ga, wil ik iets vertellen over de Kris Lambert-bibliotheek in Oostende. Sinds ik naar Oostende ben verhuisd, is de bibliotheek mijn favoriete plek.
Het is niet alleen vanwege de grote verscheidenheid aan boeken, maar ook vanwege de initiatieven die genomen worden om de mensen bij elkaar te brengen en een omgeving te creëren waarin mensen leren om van boeken te houden en vaker naar de bibliotheek te komen.

“Als je de uiterlijke schoonheid van Oostende wilt vinden, ga dan naar het strand, maar als je de innerlijke schoonheid van Oostende wilt vinden, ga dan naar de bibliotheek.”

Ik zag minstens tien andere deelnemers van dit project, zij komen uit verschillende culturen. Bibliothecaris Martine Vandermaes was er ook, met haar enthousiasme, lachend en energiek zoals altijd, ik ben er altijd verbaasd over hoe ze zoveel mensen van hun namen kan onthouden. Ze was ook vergezeld door de Mieke en Mia uit de bibliotheek. Ik kon Petra ook van de Avondschool herkennen, ik heb eerder met haar samengewerkt in “Boterham”.

Tine Dessein van FMDO was er ook met een bundel papieren in de hand en klaar om een presentatie te geven over de BOEKENAMBASSADEURS.
Het was de eerste sessie, en Tine legde het project uit:
“Het doel van het project is dat we mensen aantrekken om boeken te lezen”.
Dus we zullen een boek kiezen, lezen, dan dat boek tot leven brengen door het verhaal van dat boek op een creatieve manier te vertellen.

De volgende vraag was: “Welk boek kies je en op welke manier?”.
Martine kwam met een heel interessant idee.
“Ik zal jullie een lijst met vragen geven dan op basis van jouw antwoorden, zouden we weten wat voor boeken je zou moeten kiezen.”
Toen kon ik niet wachten, ik zou verrast zijn, als ze zelfs maar één boek goed zouden kunnen kiezen.

Ik was al opgewonden en wachtte op de tweede sessie, eindelijk kwam de dag dat de boeken zouden worden onthuld.
Martine heeft altijd een elegante manier om zelfs kleine dingen te doen. Toen we allemaal bij elkaar waren, werden de boeken in een kar gebracht, voor elke persoon werden de boeken prachtig ingepakt in een papier en werden onze namen op elk pakje geschreven.
Toen werden de pakketten aan ons gegeven als een verrassingsgeschenk, niemand wist wat er werkelijk in zat, we wilden allemaal zo graag het papier in stukken scheuren en de boeken bekijken. Ik heb me nog nooit zo enthousiast over de boeken gevoeld.

Ontwerp zonder titel
Uiteindelijk werd ik gevraagd om de pakket te openen en toen ik de omslag opendeed, zag ik een collectie van zeven boeken, het eerste boekje was “Het proces van Franz Kafka”, het tweede was “The Murders in the Rue Morgue by Conan Doyle”, het derde was een verzameling van korte verhalen “Borges de Verhalen door Jorge Luis”, het vierde was “Voltaire Candide”, vijfde was “De gespleten burggraaf” zesde was”Joseph Conard’s Hart der Duisternis” en het zevende was een Nederlandse vertaling van een Perzisch stripverhaal “op zoek naar de vogelkoning”.

Ik heb de boeken bekeken dan kwam de eerste zin in mijn hoofd: “Hoe wisten ze dat ik deze boeken zou kiezen?”, zodra de andere deelnemers hun pakketten openden, zeiden ze bijna allemaal dezelfde zin hardop: “Hoe wisten ze dat?”.
Zij hebben voor elk van de deelnemers de perfecte boeken gekozen.

Ik heb bijna één maand om de zeven boeken te bekijken en welk boekje voor het project ik zal kiezen, dat is nog steeds niet gemakkelijk  maar het maakt niet veel uit. Dit is een goede collectie boeken en ik zal ze sowieso allemaal lezen.
Ik zal jullie op de hoogte houden van het boek dat ik zal kiezen, hoe het boek was en natuurlijk ook van de volgende sessies van het project BOEKENAMBASSADEURS.

Masood Baloch

24176794_554808218202369_3352416367253936999_n

 

logo FMDO

3 gedachten over “Startmoment Boekenambassadeurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s